Spelarrangemang

Vart spelar man kobingo? Läs mer här nedan om spelarrangemang, hur man skapar och vart man vanligtvis håller en spelomgång. Välkommen!

På en gård

Det mest logiska och kanske det man tänker på först när kobingo nämns är att det är logiskt att det arrangeras på en gård. Eftersom nu de allra flesta gårdar ligger ute på landet så är det kanske inte alltid så lätt att veta exakt och var någonstans som det går att hitta denna form för bingo. En gård har kanske inte möjlighet att annonsera i större tidningar när det ska arrangeras. Det kostar för det första mycket pengar och sedan så vill de nog inte ha allt för mycket folk heller. Lagom är bäst och kobingo på en gård arrangeras med fördel till de som bor i närheten och kanske de som bor i närmsta mindre by. Det beror först och främst på logistik runt ett arrangemang. Det är också viktigt att de som besöker en privat gård tar hänsyn till djur, människor och natur. Så om ni skulle tillfälligtvis skulle springa på kobingo på en gård när ni är ute och kör. Var noga med att ta seden i vacker hand och respektera de regler som finns på platsen.

På en marknad

Det finns historier om att kobingo har arrangerats på lantmarknader i Sverige så tidigt som på 40 och 50-talet. Men det var först på 60-talet som det började att få spridning här. Speciellt i Norrland var det populärt, men det har fått spridning med tiden till hela landet. Att djur har bytt ägare på marknader i alla tider vet de flesta. Med kor till salu på marknaden och med redan mycket folk på plats, då var det inte så dumt att arrangera en runda eller två av kobingo. Folk flest tycker det är roligt att spela spel och varför inte satsa en slant för att vinna potten. En given succé och kobingo på marknader blev allt vanligare. Idag så är djurmarknader inte lika vanligt. Men marknader har vi fortfarande fast de säljes andra ting än djur. Om en marknad ska arrangeras i en bygd så går det ju fint att höra med närmsta bonde om han vill låna ut en ko för en dag. Det finns kanske en gräsfläck på marknadsområdet, med massor av grönt saftigt gräs som vilken som helst ko skulle vilja mumsa i sig. Då går det fint att inhägna det området, sätta upp en gräns för hur nära folk får stå och börja att markera upp spelplanen. Det kommer garanterat att säljas ut och pengarna kan gå till arrangören. Bingobollar

På festvalen

På sommaren arrangeras det festivaler på många ställen i vårt avlånga land. Det är olika sorters festivaler och en av dem är Bredåkersveckan i Boden. Bredåker ligger precis vid Luleälven och de har kanske Sveriges bonnigaste festival. Där har det arrangerats kobingo i många år och det har varit mycket omtyckt. En festival går ofta över flera dagar och det gäller för arrangörerna att sätta sig och kläcka idéer i god tid för att fylla alla dagar med roliga arrangemang.

Nu passar kanske inte kobingo in på vilken festival som helst. Men det funkar fint om det är ute på landet där det finns gott om grönbete. Det är också en fördel om festivalen har ett lantligt tema. Annars kan det fort verka lite malplacerat och det kan fort bli till något negativt. Runt midsommar arrangeras det många festivaler och kobingo är ofta en del av midsommar-festivalen sitt arrangemang. Detta är en form för bingo som absolut passar på en festival, men eftersom festivaler ofta är mycket välbesökta så är det viktigt för arrangörerna att alltid ha kon sitt bästa i åtanke.

Kosläpp på mejerierna

På många mejerier så arrangeras det kosläpp på våren till mångas stora förtjusning. Det är en härlig känsla att se korna, som varit inne en hel vinter, släppas ut på bete. Med massor av spring i benen kastar de sig ut i vårsolen och de kan ofta hoppa högt i ren glädje. De sprätter högt med benen i alla riktningar och det går nästan att se i deras ansikten hur lyckliga de är. Dessa kosläpp brukar dra väldigt mycket folk och det händer att mejerierna arrangerar kobingo på denna dagen. Vilken tid på året kosläppet på de olika mejerierna är kan variera stort. Är det i södra Sverige så är det tidigare än om det är högt uppe norra Sverige. Det beror på väder och vind och det kan variera stort.

Kobingo på nätet

Idag så är det nästan självklart att de flesta spel också hittar vägen till internet. På vissa bingosajter finns det en digital version av kobingo. Varför inte testa lyckan där om man ända är inne på sajten för att spela ett par rundor. Precis som i vanlig kobingo så får man satsa ett par kronor på en numrerad ruta innan den fiktiva kon gör sin entré på spelplanen. I denna varianten kan man nog säga lite komiskt att kon har en högre förbränning. Här som behöver man inte vänta lång tid innan hon släpper sin komocka. Så fort det är gjort kan man satsa igen och spelet börjar om. I vanlig kobingo så är det en gång och det går aldrig att veta på förhand hur lång tid det tar. Kanske möjligtvis bonden vet för han känner sin ko bäst.

Andra djur än kor

Det går lika fint att använda en get eller en häst, så länge djuret inte är folkskyggt och rädd stora ansamlingar med folk så är det okej. Kanske nästa grej blir att arrangera flugbingo. Vissa dagar kan det vara massor av flugor hemma och istället för att irritera sig över dem så går det kanske att göra något positivt av det. Detta förlag kommer nu med en viss glimt i ögat, men visst är det fullt möjligt.