Regler
För den inbitne bingofantasten så är kobingo inget nytt, denna variant har säkert spelats på sommaren på en grön äng någon gång. Det är ett enkelt spel som uppfanns i av en bonde i England för ett par decennier sedan. Där är det vanligt med marknader och andra event på landet. Bonden som uppfann det gjorde det i samband med att det behövdes samlas in pengar till en organisation. Bingo generellt förknippas ofta med insamlingar av olika slag och det är lätt att få folk att komma då detta är ett väldigt socialt och roligt spel.
Bondens förberedelser
För att vi ska kunna spela kobingo så måste det förberedas en del på gården eller ängen där det ska spelas. Bonden behöver en stor yta med gräs där han senare kan släppa ut korna. Men innan han gör det behöver han markera upp fältet i ett rutnät. Rutorna behöver vara minst 1 x 1 meter, gärna lite större. Hur många rutor som finns i fältet kan variera och det är det bonden som bestämmer.
Det finns egentligen ingen regel som säger hur många rutor fältet ska innehålla, det beror mer på hur många som kommer till arrangemanget och hur många kor som senare ska släppas ut i hagen. Ju fler besökare desto fler rutor är en bra grundregel. Rutorna markeras med kalk eller en annan giftfri markör som inte skadar korna. Fältet som ska markeras måste vara innanför ett staket så att korna inte heller kommer att vandra iväg till andra ställen under spelets gång.
Innan spelet börjar
När alla besökare som är sugna på lite kobingo har ankommit gården så är det dags för dem att satsa en slant. Nu när alla rutor är markerade så ska besökaren satsa sina pengar på en eller flera rutor. Detta måste göras innan korna släpps ut i det markerade fältet. Här så behöver man ingen bricka själv som i
vanlig bingo. Här är det ängen som är bingobrickan och korna symboliserar nummer. Efter det så är det bara att packa fram filten och picknick korgen och vänta på att spelet ska börja.
Regler
En ko är en levande varelse och precis som vi människor så äter hon sin mat, förbränner den och går senare och gör sina behov. Det var det som var bonden i England sin ide', en ko gör ifrån sig i en hage, varför inte spela om var någonstans. Det fungerar på det sättet att när alla förberedelser är gjort är det dags att släppa ut korna i hagen.
Om det är en ko eller flera varierar från gård till gård. Är det en ko så gäller det att gissa på i vilken ruta hon kommer att släppa sin komocka. Och hur lång tid det tar kan ju också variera, det kan ta allt från ett par minuter till ett par timmar. Så det gäller att fylla picknick korgen om det skulle bli en stund att vänta. Är det flera kor som ska släppas ut så väljer man först en ko och sedan en ruta. Reglerna är som sagt enkla, du vinner om du gissar rätt.
Vett och etikett
Det säger sig själv att det är på inget som helst sätt tillåtet att påverka hur kon rör sig i hagen. Det finns kanske någon som tycker det är okej att skrämma en ko att gå en speciell riktning på ängen. Självklart så får man inte det, det är
inte lov att skrämma och behandla djur illa på något som helst sätt. Det gäller i allra högsta grad här med. Det är heller inte lov att försöka locka till sig en ko och ge den mat.
Strategi
Är du en bonde själv så är det kanske enklare, men det är omöjligt att veta med all säkerhet. Men det går ju titta lite på hur ängen ser ut. Är det mer gräs på vissa ställen så kan det ju hända att det är där kon föredrar att stå. Eller kanske det är skugga på ett annat ställe och inte så varmt, de allra flesta kor tycker om att stå i skugga. Om det lönar sig att köpa rutor som ligger vid sidan av varandra eller utspritt, det spelar nog inte så stor roll.
Vilken ko är bäst?
En sinko är en ko som inte ger mjölk för tillfället. En sinko tar ofta längre tid på sig då matsmältningen går långsammare. En bonde kan med fördel välja en sinko för att dra ut på spelet. Är det ett arrangemang till fördel för en organisation så kan bonden också sälja kaffe och kanske korv och bröd för att få in mer klirr i kassan. Kanske har gården en gårdsbutik som alla besökare med fördel kan handla i. Det kan inte påpekas tillräckligt många gånger hur viktigt det är att stötta det svenska lantbruket. Då genom att köpa svenskt, gärna lokalt, så ofta som möjligt. Vi klarar oss inte utan våra bönder, det är kalla fakta.
Var någonstans kan man spela kobingo?
Följ med i tidningar och på anlagstavlor ute på landsbygden. Håll också koll på nätet, ta en sökmotor till hjälp och kanske du har tur att hitta ett arrangemang. Nu är ju inte detta den vanligaste formen för bingo och det kan vara svårt att hitta. Men med lite tur så går det. Kör du en runda ut på landet så går det fint att fråga i en liten affär. Där brukar de få med sig av allt som händer.