Fördelar och nackdelar

Här finns mer information om nackdelar och fördelar med att spela kobingo. Ta del av denna kunskap innan spelomgången startas, då vet man vad man ger sig in på. 

Fördelar för bonden

Det kan vara stora fördelar för en bonde att arrangera kobingo. Ofta så har mindre bygder större problem att få ekonomin att gå runt. Det kan vara ortens fotbollsklubb till exempel. Ofta så är någon i klubben ägare av en gård och det utnyttjas ibland för att få in pengar till klubbkassan. Kobingo är ett trevligt arrangemang som brukar att dra mycket folk. Klirr i kassan till klubben och bonden får massor av bra reklam. Detta med att arrangera kobingo på en gård kan hjälpa på om det finns en liten gårdsbutik på gården. Sen så handlar livet på landet mycket om att hjälpa varandra och ställa upp om det skulle behövas. För bonden som arrangerade kobingo till förmån för klubben så kan det betyda att han kan kanske ta en telefon till klubben och be om hjälp när det krisar på gården. Det kan vara hö som måste bärgas innan regnet kommer eller att en ko har sprungit bort och det behövs fler för att leta.

Fördelar för oss som spelar

Här så får vi tillgång till en rolig variant av bingo. Vi kan njuta en heldag ute på landet med familj och vänner i förhoppningsvis fint väder. Detta med att hitta på något lite annorlunda tillsammans blir allt viktigare i dagens allt mer avskärmade samhälle. Social media blir kritiserad på så vis att det tar fokus från det som förr gjordes i större utsträckning, nämligen att prata och umgås. Spel online och data tar också överhand i vissa fall och stillasittande har blivit ett samhällsproblem. Så packa picknick korgen med lite god mat, styr kosan ut på landet och varför inte ta med er ett kubbspel eller liknande när ni väntar på att kon ska lägga sin mocka.

Fördelar med spelet

Denna lite knasiga och annorlunda varianten av bingo är bara helt underbar. I vår stressiga vardag så blir det allt viktigare att hitta lufthål som kan sänka pulsen. I väntan på att kon ska göra ifrån sig så sitter vi verkligen inte i sjön. Vi sitter ute i naturen och njuter av sällskapet och spelet. Och det är nog det med att denna varianten tar lite tid som är det positiva med själva spelet här. Låt stressen rinna av dig och ta dagen som den kommer. Inte många spel kan ge dig den möjligheten. Kobingo spel

Nackdelar för bonden

Det kan vara klurigt att få tillstånd att arrangera kobingo på sin gård. Alla penningspel som bedrivs i Sverige idag måste det sökas tillstånd för. I kobingo räknas inte detta som ett bingospel utan det lutar mer åt ett lotteri. Man köper en ruta och hoppas på att kon sak göra sin sak just där. En ansökan om att sälja lotter görs till länsstyrelsen och det är väl inte alltid det är helt smärtfritt. Det fick en bonde erfara i mitten på 80-talet. Hans ansökan fick avslag, de ansåg att själva dragningen, alltså kon som gör ifrån sig på en ruta, inte var tillräckligt slumpmässig. Detta skapade lite onödigt rabalder för bonden i form av att det uppmärksammades i media. I alla fall beslöt sig bonden för att överklaga länsstyrelsens beslut till Lotterinämnden. Där beviljades arrangemanget och en ny runda i media med positivt och negativt blev följden av detta. Så mycket onödig tid och huvudbry för något som egentligen borde vara enkelt att arrangera. En annan nackdel kan vara att en del är inte lika duktiga på att slänga sitt skräp i uppsatta papperskorgar. Detta borde vara en självklarhet. Om en ko skulle få i sig till exempel plast eller metall av något slag för att folk har struntat i att städa efter sig, kan det få katastrofala följder. En läskburk till exempel kan efter att den hamnat i en större gräsklippare bli till små vassa delar som kon kan få i sig, det kan skära upp både mun och mage och slakt är ofta den enda utvägen här.

Nackdelar för oss som spelar

Det finns väl egentligen inte så många nackdelar här. Men har man någon form för hö eller gräsallergi så är kanske inte en bondgård den bästa platsen att vistas. Det beror väl lite på årstiden. För rullstolsbundna kan det kanske vara svårt att komma till på vissa platser på gården. Sedan så kan detta med toaletter ställa till det. Bonden vill säkert inte ha massor med okänt folk springande i sitt hus. Förhoppningsvis har det ordnats med en tillfällig toalett här.

Nackdelar med spelet

Kobingo är kanske inte det mest översiktliga spelet som finns. Det kan vara svårt att få med sig, om man sitter ett stycke undan, vad som händer i inhägnaden. Nu är väl detta inte det största problemet, det finns alltid någon som får det med sig. Men det kan ju vara kul att se när det händer. Här är det viktigt att tänka på kon sitt bästa och inte stressa upp henne. En annan nackdel kan väl vara det kanske kan ta lite för lång tid. Kanske Rosa eller Klara bestämmer sig för att lägga sig ned och smälta maten lite extra. Det kan ta tid och har man en tidsfrist så är kobingo en dålig idé. Här så gäller det att ha god tid.

Till sist

Fördel eller nackdel, detta är ett spel som alla andra och det har sina följare. Visst finns det också de som tycker att detta är urbota dumt. Oavsett om man gillar det eller inte, så spelas det kobingo ute på landet. Så länge kon har det bra så är det inget fel med det.