Dansbingo

Det är precis vad det låter som, bingo och dans i en skön kombination. Vem som kom på detta ska vara osagt, men det ska ges beröm för en strålande god idé. Så hur går det då till i stora drag? Jo det är ganska så enkelt. Alla som ska vara med får ett nummer på en liten lapp. Detta nummer kan deltagarna stoppa lite diskret i fickan tills lite senare i spelets gång. Alla deltagare får också en bingobricka, precis som i vanlig bingo. Det gäller att få en rad på brickan, och skulle det vara så tursamt att man är först så vinner man.

Prova att dansa er fram till bingo

Orkestern eller discjockeyn börjar spela musik och här ska man då bjuda upp en annan deltagare till dans. När dansen är slut så frågar man sin danspartner lite diskret så ingen annan hör vilket nummer. Då kan man ta fram sin lilla lapp och visa den. Har man då det numret på sin bingobricka kan man kryssa för det och tacka för dansen. Till nästa dans så bjuder man upp en ny danspartner och frågar sedan igen vilket nummer som han eller hon har. Vill man hoppa över en dans går det självklart bra, det kan ju vara att man måste fylla på med lite vätska. Dans är bra motion och det är också roligt. Men som i alla idrotter och fysiska övningar så är det viktigt att dricka. Det är klart, ju fler danser man klarar innan man måste ta en paus, desto större chans är det att man blir först. Man kan kanske springa snabbt mellan danserna och dricka ett glas vatten för att sedan springa och bjuda upp igen. Dansa dig till bingo

Det sociala är viktigt

En av de anledningar till att dansbingo är populärt är att det är väldigt socialt. Nu ska det sägas att bingo generellt i alla varianter är socialt och det är därför som vi här i Sverige rätt och slätt älskar bingo. Denna varianten arrangeras ofta när det är fest eller på andra sociala events. På ålderdomshem är detta uppskattat och det är ett superbra sätt för de lite äldre att ta en svängom för att få lite motion. Musik ger glädje och för de äldre att höra musik som spelades när de var ung och de gick ut och dansade är bara positivt. När nu bingo som också brukar vara väldigt populärt kombineras med dans så blir det bara bra.

På fritidsgårdarna

Det ska börjas i tid finns det något som heter. Och det ligger nog mycket i det. På fritidsgårdar lite överallt har denna nya trend fått fäste och det är väldigt populärt bland barn och ungdom som besöker dem. När det arrangeras dansbingo på de olika fritidsgårdarna så går det ofta ut en inbjudan till ungdomarna. Detta med att bjuda upp till dans hör till god maner och det är trevligt att ungdomar och barn får lära sig det, och då i samband med dansbingo. Vill man vinna i denna varianten, gäller det också att man bjuder upp så många som möjligt. Då är chansen större att man vinner. Det är också fint på det sättet att ingen behöver känna att man inte kommer att bli uppbjuden till dans. Alla är med och det ger en fin upplevelse för de som kanske känner lite utanförskap av en eller annan anledning.

På bröllopet

Är det ett stort bröllop som ska arrangeras så är det vanligt med dans och lekar efter ceremonin och middagen. Det är vänner, släkt och familj som kanske inte träffats på evigheter eller så är det många som inte känner varandra. Då är dansbingo ett strålande sätt för folk att umgås och bli känt med brudens eller brudgummens familj. Dansbingo i ett bröllop är väldigt populärt, se till att en discjockey hyrs in i tid eller en orkester. Det gör kvällen speciell och minnesvärd. Priset till den som vinner kan ju vara en bild taget av fotografen tyckt upp på en canvas. Då blir kvällen oförglömlig.

Att planera dansbingo

Alla deltagare måste ha en bricka och det är enklast att göra dem själv. Eftersom det egentligen inte finns några regler om hur många rutor med nummer som varje bricka ska ha så är det upp till dem som ska arrangera eventet. Det behöver inte vara upp till 75 nummer eller 90 som är vanligt i bingo. Det går fint att ha till exempel 1 - 10 eller 1 - 30. Det beror väl lite på hur många som ska vara med och hur många rutor man ska ha på brickan. Har brickan 3 rutor så behövs ett mindre antal nummer, har brickan 5 nummer så må man upp i antal nummer. Brickan kan man trycka ut själv om man har en skrivare. En tabell hittar man enkelt i Word och efter att man printat ut så fyll i brickorna med tillfälliga nummer. Se bara till att brickorna är olika. Alla som ska vara med och dansa får ett nummer. De kan skrivas på små lappar som viks ihop. Dessa lägger man sedan i en skål som kan stå på ett bord till dansen ska börja.

Vilken musik ska spelas?

Här spelar det verkligen ingen roll. Kanske är det en träff där det spelas gammaldans. På bröllopet så är det ofta stor spridning i åldrar så ett brett urval från alla decennium är trevligt så att alla får lust att dansa. Och på fritidsgårdarna så är det säkert musik från dagens topplista som gäller. Dansbingo är kul och nyttigt, två flugor i en smäll.