Bingovarianter

Det finns många bingovarianter utöver kobingo, bilbingo och dansbingo. Här hos oss på Kobingo.nu, tar vi upp de vanliga som är roliga att prova på. 

75-bollars bingo

När vi pratar om bingo i Sverige så är det inte bara vanlig klassisk bingo vi tänker på. Men om vi nu ska prata om de två vanligaste varianterna som i vi spelar så är det 75-bollars bingo och 90-bollars bingo. I bingohallar i de flesta städer idag så är bingo med 75 bollar vanligast och denna varianten spelas på en bricka som har 5 x 5 rader och 25 nummer. Oftast så spelas det om fler rader än bara en. Detta för att dryga ut spelet lite och för att göra det mer spännande. Det kallas för variantbingo och här spelar man om alla 5 raderna. I takt med att raderna går så stiger ofta priset i värde. En annan variant som kan spelas med denna brickan är mönsterbingo. Ibland så har brickan ett svagt mönster. Vissa rutor har en svag nyans av en annan färg och det kan vara ett kryss, en ram eller en diagonal rad till exempel. Då gäller det att få bingo på dessa rutor först. En bricka behöver inte nödvändigtvis ha ett mönster på sig, spelar man bingo där det gäller att kryssa för alla rutor i kanten så behöver man inget förtryckt mönster för det. Bingo

95-bollars bingo

I denna varianten så spelar vi bingo med 90 bollar. Här så är ser bingobrickan ut på ett annat sätt. Den har 6 fält med vardera 3 x 9 rutor. Inte alla rutor har ett nummer i sig. På varje horisontal rad finns det fem rutor med ett nummer i sig och fyra är tomma. De tomma rutorna behöver man inte bry sig om , de har inget värde. Här så gäller det att få bingo på först 1 rad, sedan 2 rader och till sist alla 3 rader. Observera att alla 3 rader måste vara i ett och samma spelfält. 90-bollars bingo spelas mer i andra länder. Men vi har upptäckt även här i Sverige att det är lika kul som 75-bollars bingo. Spelet vinner nya följare allt efter som tiden går och det är nästan lika många som spelar denna varianten idag.

Bingolotto

Det går inte att prata om bingo och inte nämna bingolotto. Detta bingospel som nästan hela svenska folket har spelat någon gång är fortfarande väldigt populärt. Första gången bingolotto sändes rikstäckande, i den för den tiden nya kanalen TV4, var i 1991. Vi fick lära känna Leif Loket Ohlsson och han blev väldigt fort en folkkär programledare. Bingolotto var en succé från början och det var också på 90-talet som allra flest svenskar bänkade sig framför teven för att spela. Här var det inte bara pengar som låg i vinstpotten. Priser som smycken av guld, resor, möbler och kläder var inte ovanligt. Större vinster som bilar och miljonvinster höjde statusen på programmet och det var ofta flera miljoner svenskar som köpte lotter till programmet. Att spela bingolotto är inte svårt, det är bara kryssa de nummer som ropas och får man bingo så ser man också på sin bingobricka vad vinsten är direkt. Med lite tur kan det vara en bil. Bingobrickorna köpes hos de flesta ombud idag och när bingodagen i rutan närmar sig så säljs det ofta lotter av klubbar och föreningar i både butiker och på köpcentrum. Läs mer om Bingolotto hos Wikipedia.

Gåbingo

Detta är en form för bingo som ofta arrangeras av idrottsklubbar och organisationer. Det är en utmärkt form för bingo och här får man massor av motion. Istället för att sitta i en bingohall eller kanske online så är det friskt luft och natur som gäller här och vem mår inte gott av det? Gåbingo går ut på att arrangören märker upp en lagom lång runda som man ska gå. Med hjälp av snitslar i träd och buskar hittar deltagare vägen och med jämna mellanrum på rundan så finns det stationer där de olika nummer finns som ska markeras på bingobrickan. Penna och underlägg lånas oftast ut av arrangör och bingobrickorna som säljes går till klubben. Det var en Korpen i Timrå som var först ut med denna varianten och sedan dess har det spridit sig till hela landet.

Poesibingopoesi bingo

Här så kombineras ord med bingo. Det brukar vara ganska mycket folk som samlas för att spela poesibingo när det arrangeras. Det går ut på att istället för nummer på bingobrickan så står det olika ord. Dessa ord ska man lyssna efter när olika poeter läser upp texter från en scen. Skulle ett ord i en dikt eller text dyka upp under en uppläsning så ringas det ordet in. Den som först klarar att ringa in alla ord på sin bingobricka vinner.

Kombinera och spela flera sorter

När det kommer till spel så kan man visst tröttna och vill ha en liten paus. Men det kan skapa ett tomrum. Den där fredagseftermiddagen som annars var tillägnad ett besök i bingohallen måste kanske fyllas med något annat. Om nu bingo skulle vara favoritspelet så är det ju fint att man kan variera mellan olika varianter bingo. Det kan ju vara trevligt att skramla ihop ett gäng och åka på den där bilbingon som man såg en annons i tidningen om. Eller varför inte arrangera en bingokväll hemma för ens allra bästa vänner. Fixa lite god mat och dricka och plocka sedan fram bingospelet. De går att köpa både online och i välsorterade leksaksbutiker. Man kan vara den som introducerar bingo till en som aldrig har spelat förut. Det kommer garanterat att bli uppskattat.