Bilbingo

Det är sommar och solen skiner. Det är något visst med att bo i Sverige med våra fyra årstider. Vi uppskattar årets skiftningar och det är många som har sommaren som en klar favorit. Det är också då vi har semester, iallafall de flesta av oss. Tid för att sänka sina skuldror och ta en paus i backen är nödvändigt för alla. Vi är ute mycket, vi laddar med D-vitaminer som solen ger för att klara vintern som kommer snart igen. Aktiviteter av alla slag som går att göra ute hör till sommarbilden och en av de är bilbingo. Denna form för bingo vaknar till liv när solstrålarna börjar värma och temperaturerna stiger. Det spelas bingo hela året och på sommaren så vill svenskarna ut. För att ha ett alternativ på sommaren så skapades bilbingon.

I hela Sverige

Efter en snabb titt på kartan i bilbingo-kalendern, förstår man att detta fenomen är rikstäckande. Det spelas bingo i hela Sverige och det finns cirka 140 olika arrangörer i hela landet. I vissa län så är det väldigt populärt medan i andra län så finns det bara en arrangör eller ingen alls. Men kanske man inte bor så långt ifrån ett angränsande län och då går det ju fint att ta en biltur dit. För det är just det som är så fint med bilbingo. Packa picknick korgen, se till så att bingoväskan har både underlägg och pennor, gärna duttpennor, för att sedan styra kosan till dit det arrangeras. Förr så var det vanligt att ta en söndagstur. Det var ett folknöje att ta bilen på en ledig dag, köra dit näsan pekade bara för att komma ut lite och se lite annat än det man ser till vardags. Kanske själva vägen till där bilbingo arrangeras är en fin väg, då stoppar man på en vacker plats för att njuta av naturen. Bilbingo

Industriplatsen eller parkeringen

När bilbingo ska arrangeras så kräver det en god del plats. Det kan vara många bilar som kommer och för att kunna ge så många som möjligt en chans att vara med så går det inte att hålla arrangemanget var som helst. En skola kan vara bra, där finns ofta en stor parkering som funkar fint. Eller det kan vara en idrottsplats, ofta så är det idrottsklubbar som arrangerar eventet och det brukar finnas en stor parkeringsplats i närheten. Det kan vara ett industriområde, en flygplats, en äng på landet eller i en park. Det spelar egentligen ingen roll, bara det finns tillräckligt med plats för bilarna som ska parkera. Det är en fördel med gott om mellanrum mellan bilarna som parkerar. Många föredrar nämligen att sitta utanför sin bil. Den inbitne bilbingo entusiasten har ofta med sig campingmöbler som placeras utanför bilen. Nu är det inte alltid som vädret tillåter detta, men så länge det inte blåser så går det fint med en stor parasoll och det är det många som också tar med sig.

Hur spelas bilbingo?

Bilbingo är inte så annorlunda mot vanlig bingo. De allra flesta har någon gång i sitt liv spelat någon form för bingo. Kanske har det varit bingo i en bingohall eller kanske bingolotto på tv. Eller så har bingo på nätet lockat, det är många i Sverige som loggar sig på med jämna mellanrum för att spela. Det finns lite olika varianter av bilbingo. Det kan röra sig om vanliga varianter som 75-bollars bingo och då ser blocket ut precis som på andra ställen där man spelar denna variant. Det kan också var 90-bollars bingo och samma här, inga konstigheter. Minibingo är en variant som spelas ofta i bilbingo. Det är ett ark med 5 brickor. Man kan köpa en bricka eller alla fem. På varje bricka finns en flik som man kan dra. Under så döljer sig 3 nummer mellan 1 och 90. Detta spelet spelas med fördel tillsammans med trippeln (90-bollarsbingo). Efter varje avslutad trippel ropas ett minibingo nummer upp, har man den på sin minibingo bricka kan man kryssa för. Det varierar också mellan olika arrangörer och de olika bingospelen har ofta en lokal variant som har ett eget namn. Här är det bara fantasin som sätter gränser.

En rolig variant för barn

Detta är kanske inte klassisk bilbingo som vi känner det, men värt att nämnas ändå. Detta är ett bingospel som spelas i en bil och är uppfunnet av MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund. En bilresa på en semester kan bli lång, speciellt för barn. Då gäller det att ha något att göra och varför inte bingo. På MHF sin hemsida går det att ladda ner vägbingo-brickor som det går fint att printa ut. Det är färgglada brickor med bilder på ting som man kan se när man är ute och kör bil. Det kan vara en flaggstång, en häst, olika trafikmärken eller en bensinstation. Det finns fyra olika brickor att printa ut, strålande idé och ett roligt tidsfördriv för både barn och vuxna i bilen. De föreslår olika vinster och det kan vara en valfri glass på nästa stopp. Hur roligt är inte det? Bravo MHF.

Lite att tänka på

Innan man kör iväg så se till att man har kontanter. Nu tar de flesta arrangörer antingen swish eller kort, men alltid bra att ha om i fall att. Duttpennor, alltid lättare att spela bingo med en bra duttpenna. Det finns ofta att köpa också hos arrangör. Ett underlägg, det kan vara en bok eller en skärbräda. Ska man sitt i bilen är det lättare än att ha brickan i knät. Och dricka, det kan bli varmt. Viktig att fylla på vätska!